Archive | Julai 2009

Hadirnya kesedihan…

Bismillahirrahmanirrahim…..

Beberapa hari lalu ana buka blog Dr.Asri,lepas tu baca pulak puisi yang beliau karang. Ana paling tertarik dengan puisi “Hadirnya Kesedihan”, jadi saja nak mengabadikan puisi ini di blog ni. Nak tunggu karang puisi sendiri,ntah bile zaman nye nak siap… (^_^)

hadirnyakesedihan

Sumber: http://drmaza.com/home/?page_id=60

Syahid kerana Hijab

Marwa El-Sherbeni dan keluarganya

Marwa El-Sherbeni dan keluarganya

Bismillahirahmanrahim…

Pada Isnin(6/7) yang lalu,ana baru sahaja selesai exam Histology.Seperti biasa selepas exam balik rumah. Kemudian,selepas zohor ana perasan macam ade muzaharot di jalan depan rumah ana,berhampiran dengan Gami’ Ibrahim.Ana pun terus ke balkoni untuk melihat kejadian,nampak ramai orang berjalan..siap ade cameraman lagi..Pelik jugak perasaan pada waktu itu. “Ape yang berlaku??” detik hati.Tidak lama kemudian bile suasana agak surut ana pun turun dan bertanya pada bawab imarah kami( A’wadh). Dia menceritakan tentang seorang warga Mesir di German telah dibunuh kerana memakai tudung…

Bagi ana ini ialah  isu yang mengemparkan bagi umat Islam ketika ini.Walaupun masing-masing sibuk dengan exam jangan pula kita sampai tidak menghiraukan hal-hal yang berlaku disekeliling kita.Tambah pula hal tentang saudara seakidah kita.

Marwa El-Sherbeni,32 tahun, ibu kepada seorang anak yang berusia 3 tahun merupakan warganegara Mesir yang tinggal di German.Beliau telah ditikam sebanyak 18 kali oleh Axel W seorang warganegara German di mahkamah. Kejadian bermula pada tahun lalu,apabila Marwa membawa anak lelakinya bermain di sebuah taman. Seorang pemuda kemudian telah memanggil beliau sebagai ‘Terrorist” kerana beliau memakai tudung.Melalui pembacaan ana, ade juga mengatakan lelaki itu pernah cuba menanggalkan tudung yang dipakai oleh Sherbeni. Kemudian Sherbeni telah memfailkan kes ini  ke mahkamah.Beliau menang dan Axel W, diminta untuk membayar pampasan sebanyak 750 Euro. Pemuda itu kemudian membuat rayuan di mahkamah dan ketika mahkamah bersidang, dia telah menikam mangsa yang sedang mengandung 3 bulan sebanyak 18 kali.

Nampaknya Barat telah berjaya menerapkan sentimen ‘Islam=terrorist’ di kalangan penduduk mereka sehingga telah menyebabkan seorang wanita Islam terbunuh.Tetapi,di sini jelas kita dapat lihat siapakah yang sebenarnya “terrorist”? Ia cuma satu proganda barat untuk meluaskan ‘islamiphobia’. Syeikh Tantawi sendiri mengikut berita yang ana baca semalam mengecam tindakan lelaki tersebut sambil mengatakan inilah yang dikatakan ‘Pengganas’. Beliau kemudian menggesa supaya dia dikenakan hukuman yang Super Berat! Sebaliknya, ahli keluarga mangsa telah melahirkan rasa tidak puas hati atas kelemahan pihak embassy Mesir di German dalam memainkan peranan berkaitan isu ini.Ya..mungkin kerajaan mesir perlu menjadi lebih protective terhadap rakyatnya sendiri..

Terfikir juga bagaimana  Sherbeni boleh dibiarkan ditikam sebanyak 18 kali sedangkan beliau berada di dalam Court yang dikelilingi oleh ramai polis , dan  bagaimana pula pisau boleh dibawa masuk ke dalam mahkamah? hmm..pelik jugak kan!

demonstrasi yang diadakan di Cairo beberapa hari lalu berikutan kes ini

demonstrasi yang diadakan di Cairo beberapa hari lalu berikutan kes ini

Apepun, mari kita sedekah kan Al-fatihah kepada Al-marhumah dan semoga roh Marwa El-Sherbeni tergolong dikalangan para syuhada dan orang2 yang soleh..

Peringatan buat diri..

“Di antara orang-orang mukmin itu ada orang yang telah menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur; dan di antara mereka ada pula yang masih menunggu-nunggu dan mereka tidak sedikit pun merubah janjinya”  [Al-Ahzab:23]