Archive | Ogos 2012

Dari Hati ke Hati

Image

Bismillah wal hamdulillah bi ni’matihi tatimmussolihat..

Dah alang2 update blog copy paste banyak sikit..:) Juga perkongsian di FB..kerana diriku ingin menulis untuk UMAT..

Hari ni macam banyak perkara nak berkongsi dengan akhawat..:)

Sebagai peringatan buat diri sendiri terutamanya & akhwat yang ana sayang kerana Allah…

Ramadan telah berlalu, tetapi sejauh mana kita berjaya mengubah diri kita ke arah LEBIH BAIK??? Nak tahu ramadan kita diterima atau tidak cuba lihat prestasi kita skrg?? Adakah kita kekal dengan momentum ibadah yang sama atau raya ke mana mutabaah amal ke mana??

Bagi yang sedang bercuti espcially yang tahun akhir..apa perancangan kita?? Isilah masa dengan sebaik mungkin.. masa tak banyak sebelum pulang BFG(beramal di msia) hanya SEBULAN @ 2 BULAN sahaja, yang sebenarnya tak cukup untuk kita kejar n mantapkan diri dari pelbagai sudut..Adakah kita masih berada di zon selesa??Pesanan dari murobbi ana..”manfaatkan secara optimum masa yang berbaki di Mesir utk tarbiyah diri, penguasaan ilmu tanzimi haraki dakwi tarbawi..Sediakan diri sebagai akhwat yang berketerampilan, energetik dan berwawasan. Baiki dan rawat permasalahan peribadi yang boleh mengganggu gugat keberlangsungan diri dalam Dakwah & tarbiyah”

Bagi adek2 di msia pun jangan lupa isi masa sebaik mungkin..tunaikan hak yang sepatutnya pada family, tunjukkan QUDWAH, kerana antum ialah insan yg punya TARBIYYAH..bukan orang2 biasa..Bacalah buku2 tarbiyah di sela masa yang ada..tekunkan diri dalam MUTABAAH AMAL masing2, jangan CULAS..kerana hanya dengannya HATI kita HIDUP..sampaikan kebaikan @ nasihatkanlah keluarga kita, jika mampu..kerana ini manifestasi kefahaman kita terhadap tarbiyah & dakwah..
TARBIYAH itu menggerakkan manusia..Apa erti TARBIYYAH jika PASIF!!!!

Semoga Allah sentiasa merahmati & memberikan TAUFIQ & HIDAYAHNYA pada kita..

Akhir kata ana tutup dengan..Ayat surah At-Taubah : 105

“Beramallah kamu (akan segala yang diperintahkan), maka Allah dan RasulNya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu kerjakan dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata, kemudian Ia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah kerjakan.”

Uhibbukunna Fillah..♥♥♥

Advertisements

Musim Dalam Hati Ada “Taman Bunga”

Image

Bismillah wal hamdulillah..

Banyak kali rasa nak update blog,tapi tak berjaya, update FB je banyak..hehe..

Makanya nak berkongsi di blog apa yang saya kongsi dengan ukhti2 saya di facebook..kira copy paste lah ni..it’s better than nothing..sebab dah berazam pada diri untuk konsisten dlam penulisan maka kene cubalah sebaik mungkin..Cuma kadang2 rasa FB macam lebih bebas untuk menulis n berkarya kadang2..ye ke camtu..hehe

Buat Ukhti yang dekat di hati..♥ Nik Nabilah Nek Rakami & Maisarah Rahman yang bakal mendirikan rumahtangga..
Mesti ukhti berdua dah banyak prepare & membaca tapi saja nak bkongsi dengan antunna..

http://hisham79.blogspot.com/2011/12/rumahtangga-dakwah-kita.html

Bagi akhawat yg masih tak tahu projek rumah & tangga antum bila boleh start, boleh je nak baca artikel ni…sangat bermanfaat..

Lagi satu ustazah saleha punya..
Di musim dalam kenduri kendara ni..suka juga nak kongsi dengan akhwat kata2 kak susi (akwt Msia) yg menarik bagi ana..waktu tu dia bagi link satu artikel ni kat grup akhwat isma mesir..

dari kak susi:
artikel yg sgt indah, pd musim walimah & musim ‘byk hati ada taman bunga’ ;)) hee. dgn iringan doa, agar diberkati setiap yg diusahakan, dan sgl yg berlaku pd fasa apapun antunna berada, menjadi sesuatu yg mendktkn diri antunna kpd Tuhan, amin ♥ buat yg sdg merancang dan diuji dgn penantian, pasakkan keyakinan, percgn Tuhan pasti terbaik, penuh hikmah sehingga ke minit dan saat takdir jodoh itu akhirnya direzekikan sbgi kenyataan. anggaplah sbgi latihan, utk bljr sabar dan sabar lg, sblm menempuh alam baitmuslim yg menagih kesabaran bak lautan tak bertepi :)) uhibbukunna fillah ♥

 
Semoga berjaya membina bait muslim ber”AGENDA”..itu MISI kita..Yalla!!