Arkib

Menjadi akhawat yang sejati

Image

Bismilah..

Saya copy paste artikel ini..saya rasa inilah manifestasi tarbiyah  seorang akhawat, bukan sekadar jaguh di gelanggang dakwah bersama masyarakat, malah bagaimana untuk menjadi jaguh di dalam urusan rumahtangga & keluarga..Tugasan inilah yang menjadikan wanita itu lebih istimewa dari lelaki,kerana kaum Adam tidak mampu menggantikan kaum Hawa dalam ‘peranan besar’ yang satu ini. Mungkin satu hari saya juga ingin menulis post berkaitan ini..

Menjadi Akhawat yang sejati

Apa yang mula-mula anda terbayang bila membaca tajuk entri ini?

Siapakah akhawat sejati yang anda gambarkan?

Perumpamaan wanita ibarat bunga dan lelaki ibarat kumbang sebenarnya mempunyai makna tersirat yang sangat mengesani. Wanita dan bunga; mungkin ramai yang mengaitkan kedua-duanya dengan kecantikan fizikal, namun bagi saya ia lebih dari itu. Wanitalah yang berperanan  dalam memelihara ‘kecantikan’ suasana, kekemasan bilik tidur dan ruang tamu, dia jualah yang bertanggungjawab menyediakan suasana yang terbaik dan menyenangkan buat ‘kumbang’ yang akan pulang penat berkerja. Sudah tentulah, lelaki yang ibarat kumbang,tugas mereka memang diluar mencari makanan dan berkerja..datang singgah berehat di bunga-bungaan sebagai tempat melepaskan lelah.

Jika anda faham apa yang cuba saya sampaikan melalui perumpamaan di atas adalah siapa sebenarnya yang harus kita gambarkan sebagai akhawat sejati. Definisi rijal dakwah@ ghulam dakwah hakikatnya berbeza bagi seorang lelaki dan wanita, berbeza bagi seorang ikhwah dan akhawat. Mungkin anda gambarkan ikhwah seharusnya yang kuat berjihad diluar, yang itqan dan qowi dalam tugasan usrah dan tarbawi, yang digambarkan imam Hassan al Banna yang penat mereka hanya sempat tidur di dalam kenderaan kerana berkerja untuk ummat.

Lain pula bagi seorang akhawat sejati. Tafsiran dan ciri khas seorang akhawat itu bukanlah sebenarnya terletak pada sehebat mana dia mengeluarkan juhud pada amal dakwah sepenuhnya, tetapi sejauh mana dia mampu untuk menyeimbangkan tugasan dakwah dan tugasan sebagai seorang wanita;di rumah. Teringat saya pada pesanan anak perempuan seorang tokoh dakwah yang terkenal, bila mana ditanyakan apakah tarbiyah istimewa yang ayahandanya berikan padanya dia menjawab;

  Ayahku melatihku untuk belajar menguruskan rumah, belajar menguruskan anak, belajar menguruskan rumahtangga sehingga aku merasa rimas dan tertanya-tanya bilakah ayahku hendak memberikan aku tarbiyah dakwah yang lebih berat”

Benar, kerana akhawat sebenar adalah yang nasyat berkerja diluar, namun bila pulang ke rumah dia menjalankan tugasan memasaknya, yang membersihkan rumah walau seharian sudah berkerja diluar, mengambil berat rakan-rakan serumah dan menyelesaikan setiap tugasan kewanitaannya di rumah. Inilah cabaran sebenar menjadi akhawat sejati, malahan bila berbicara dengan sahabat-sahabat yang sudah berkahwin ramai yang berpesan bahawa banyak tarbiyah akhawat bermula dari rumahnya. Sejauh mana dia mengambil berat akan perihal kebersihan rumahnya, alatan dan keperluan rumahnya, kebajikan ahli rumahnya, kewangan dan bajet rumahtangga. Seorang akhawat yang hebat berdakwah tidak pernah terlepas dari tugas-tugas asasinya sebagai seorang wanita, kerana itu sehebat mana kita di luar rumah marilah cuba untuk tidak menjadikan kepenatan kita di luar sebagai alasan untuk melepaskan tanggungjawab dirumah. Sedarilah bahawa inilah tarbiyah sebenar yang dituntut dan perlu dilatih bagi setiap akhawat sejati.

Berkelana di negara orang, tiada ibu untuk menegur kita, tiada kakak untuk membantu melaksanakan tugasan kita. Hanya tinggal sahabat-sahabat serumah yang saling menasihati dan saling memberi qudwah pada kita. Pengalaman peribadi saya cukup menjadi pengajaran buat saya, serumah dengan ukhti-ukhti yang sangat ihtimam pada hal-hal rumahtangga, sangat cekap melaksanakan urusan rumah. Adakala saya sendiri bertanya; adakah layak untuk saya bergelar akhawat sejati? Apakah harus saya jadikan urusan sibuk diluar sebagai alasan melepaskan diri? Rasa sedih bila membandingkan diri yang tidak sensitif pada isu-isu rumah berbanding akhawat lain. Malah lebih malu untuk difikirkan isteri daieah bagaimana yang akan saya jadi bila sudah berumahtangga atas landasan bait muslim nanti?

Semoga artikel ini menjadi muhasabah buat kita semua sebagai akhawat. Kehebatan sebenar kita bukan diukur semata-mata daripada kepetahan berbicara, kekuatan stamina, nasyat berdakwah dari rumah ke rumah. Sedarilah bahawa kita sebagai akhawat punyai peranan yang tersendiri di rumah, hebatnya seorang daieah itu adalah bagaimana dia menguruskan tugasan rumah dan tugasan dakwahnya, hebatnya daieah itu adalah bagaimana dia mentarbiyah dan membesarkan anak-anak dalam masa dia aktif berdakwah. Sungguh, inilah cabaran sebenar dan jihad sebenar seorang akhawat sejati.

Ayuh, mari kita koreksi diri dan muhasabah diri. Masih ada waktu untuk perbaiki diri dan belajarlah menguruskan rumah anda sebelum menjejak ke marhalah seterusnya yang jauh lebih mencabar!

http://naseemalbahr.wordpress.com/2012/08/27/menjadi-seorang-akhawat-sejati/

Advertisements

Berhias gaya muslimah

Image

Bismillahirrahmanirrahim..

Kerana dirimu begitu berharga

“Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan.” (Hadisriwayat Muslim dan At-Tirmidzi).

Kecantikan dan wanita tidak dapat dipisahkan bagaikan isi dengan kuku.

Cuba bayangkan air teh tanpa gula, pasti rasanya tawar kan?..itulah ibaratnya kecantikan bagi seorang muslimah,bagaikan gula yang memaniskan teh dan bagaikan seri yang mengindahkan rupa..

Apabila kita menyebut tentang kecantikan janganlah kita letakkan piawaian seperti model-model iklan tu..hakikatnya berapa peratus sahaja perempuan yang dianugerahan kecantikan sehebat mereka, yang lain semua adalah wanita average macam kita-kita ni kan.Mungkin terdetik dalam hati “Aku tak cantik pun..biasa2 aje”, tapi itu bukan pokok pangkalnya sebab “ Everyone is beautiful in their own ways”. Betul tak?? Yang penting kita jaga atau tidak kecantikan yang  telah Allah beri pada kita dan kita ada usaha atau tidak untuk menghias diri agar tampil kemas, sopan dan cantik.

Kali ini saya nak berkongsi ilmu yang saya dapat dari sebuah bengkel yang telah saya hadiri berkaitan dengan personal image transformation, ataupun orang sebut ‘grooming class’la lebih kurang..tapi yang saya hadir ini syariah compliant  ye! Sesuai untuk  para muslimah..inshaAllah..

Image

Saya dan Pn Raihan yang merupakan trainer dalam workshop tersebut

Fokus seminar tersebut lebih kepada bagaimana untuk kita tampil matang & professional dalam kerjaya yang  kita ceburi.Rata-rata yang pergi ke workshop tersebut merupakan bakal doctor, pelajar master, guru, perkerja professional dan juga student undergraduate..Dari perak 4 orang akhawat yang pergi termasuk saya..;) Pelbagai ilmu yang saya dapat dari workshop tersebut, antaranya ialah:

  1. Gaya personality diri
  2. Pemilihan pakaian mengikut ketinggian,bentuk badan dan warna kulit.
  3. Pemilihan tudung mengikut bentuk muka
  4. Penjagaan kulit wajah & asas make-up

Tapi apa yang saya nak focus pada post kali ini ialah berkaitan penjagaan kulit wajah (skin care)& asas make-up..

Routine Skin Care

Setiap wanita mesti mempunyai rutin basic skin care, sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan petang/malam). Memang bunyinya macam leceh tapi kalau kita dah biasakan diri lama-lama okla kan. Lagipun menjaga kecantikan pun salah satu manifestasi syukur kita kepada Allah atas nikmat yang diberiNya. Trainer tu ada kata juga  keadaan kulit kita sekarang ialah hasil penjagaan kita 5 tahun lepas..jadi kalo kulit muka kita macam x sihat, pucat ,nampak tua dari umur sebenar  ialah kerana kita tak jaga betul2 waktu dulu..

Memetik satu kata-kata “There is no such thing as an UGLY woman, just a LAZY one”. Jadi marilah kita bersama-sama memotivasikan diri untuk menjaga kulit kitaJ

Jadi apakah routine skincare yang perlu kita buat?? Ada harian dan mingguan..kita pergi satu per satu..

Harian(Siang)

  1. Cuci muka/ Facial wash
  2. Toner: Toner ni penyegar untuk kulit muka, dia juga berfungsi untuk buang lebihan make-up atau habuk/kotoran di muka. Ada sesetgh kulit yang bila pakai toner lagi banyak jerawat (esp yg oily skin) jadi mereka ni x perlu pakai toner pun xpe..
  3. Eyecare: banyak sangat krim untuk mata yang ada jual di kedai sekarang. Anti-puffiness, anti dark circle..pilihla mana nak
  4. Serum: kalau umur dah >25tahun tu disarankan pakai serum.  Serum berguna untuk memperbaiki struktur kulit. Ia bertindak untuk melawan tanda-tanda penuaan seperti tompok-tompok hitam, kulit kusam, tona warna tak sekata, kedutan dan garis-garis halus yang terdapat pada kulit wajah. Ia juga membantu mencegah jerawat dan mencerahkan serta memberi kesegaran dan keanjalan pada kulit.
  5. Mosturizer: Yang ini sangat penting dan asas, sebelum bedak atau compact powder perlu sapukan pelembab dulu..bagi kulit yang oily mungkin boleh cari oil control moisturizer atau pakai serum sahaja.
  6. Sunblock: pilihlah yang SPF25-30..tapi yang ni biasanya skrg dah included dalam moisturizer @ compact powder yang kita pakai..jadi kalau dah termasuk xperlu UV block ni pun xpe..kenapa ia penting?? Bukan sahaja kerana nak elak kulit bertambah gelap ye tetapi juga untuk mengelak kanser kulit kesan dari sinaran UV yang berlebihan. Selain itu, UV akan mempercepatkan proses penuaan kulit, jadi boleh menyebabkan kita nampak lebih tua dari usia sebenar kita..orang katala..WA
Image

Contoh skincare product di pasaran Malaysia

Harian (petang@malam)

  1. Cleanser: untuk membuang makeup yang dipakai walaupun sekadar compact powder juga membuang kotoran/habuk yang melekat di muka, kerana inilah yang menyebabkan timbulnya jerawat apabila ia terkumpul. Trainer tu cakap tak cukup sekadar guna pencuci muka, sebaiknya kita bersihkan dahulu muka kita baru cuci..
  2. Facial wash: seperti biasa
  3. Toner: seperti biasa
  4. Eye care
  5. Night cream: Apakah kepentingan krim malam. Pada waktu  malam, regeneration process untuk kulit berlaku 3 kali lebih pantas dari siang. Jadi bila apply krim malam ini, dia akan membantu membaiki dan merawat kulit kita pada waktu malam

Rutin Mingguan

  1. Scrub: ini untuk membuang tisu-tisu mati di wajah
  2. Mask: melembap, memberikan nutrisi pada kulit serta menganjalkannya..

*tapi sekarang banyak je jual mask yang 2in1, function sebagai scrub & mask yang melembap, jadi bagi wanita yang bekerjaya, tidak perlu buang masa, just tempek sekali sahaja..:)

Begitulah routine skincare seorang muslimah.sekadar pengamalan saya beberapa minggu, Nampak perbezaan berbanding dahulu..Akhawat cubala, mesti  ada perbezaan insyaAllah..Cuma perlu bersemangat untuk terus konsisten, tambah2 bila dah sibuk bekerja..

Make-up

Dan seterusnya saya nak berkongsi 3 langkah make-up ringkas bagi muslimah..tak sampai 5minit pun boleh siap..

Sebelum tu seperti biasa kita cuci muka kita, pakai toner dan sebagainya

  1. Apply serum, moisturizer + sun block(optional, kalau dah ada SPF kat dalam moisturizer tidak perlu lagi)
  2. Apply powder samada compact powder ataupun loose powder(ni bukan bedak baby tau). Terpulang kalau ada yang nak pakai baby powder, tapi pendapat saya jika dah bekerjaya takpe jela kan nak bercompact powder sebab dia ikut warna kulit sikit berbanding bedak baby yang berwarna putih dan dia buat kita nampak lebih berketrampilan, sekadar pandangan..Di sini nak bagi tips sedikit dalam memilih compact powder, kita perlu pilih yang sesuai dengan warna kulit kita, supaya takdela nampak pelik kan, muka putih sangat tapi tangan gelap pulak kan atau pun sebaliknya..Jadi macam mana nak pilih? Ambil bedak tu try letak/sapu di tulang rahang kita, tengok serasi atau tidak..
  3. Lastly oleskan di bibir lip balm atau lip gloss, supaya ia tidak nampak pucat lesi.

Tambahan: kalau nak tambah eyeliner/celak terpulang kepada diri masing-masing

Image

Loose powder, orang kata sesuai untuk kulit berminyak..WA

Dalam class tu, dia ajar macam-macam lagi, foundation, concealer,cara apply blusher, eye shadow, mascara,lipstick dsb..Cuma saya rasa  itu tak perlu, biar kita kekal sebagai ukti muslimah yang sopan dan bersederhana..Kita make-up bukan untuk menarik perhatian manusia tetapi supaya kita tampil kemas , sopan dan bertenaga bila berhadapan dengan masyarakat yang juga merupakan mad’u kita, takdela nampak pucat macam mayat berjalan je kan.Bagi saya ketrampilan diri akan menambah self confidence bagi seseorang dan mempamerkan satu self-image yang positif pada orang di sekeliling kita.Kita pun tak nak la orang kata pakai tudung labuh tapi nampak comot je kan..(muhasabah untuk diri sendiri juga) kerana kita adalah qudwah kepada masyarakat.Tapi lain orang lain pandangan mungkin sesetengah lebih cenderung untuk memilih pendapat yang lebih tegas, tapi saya selesa dengan pendapat yang mengharuskan tetapi tidak boleh berlebihan.Yang paling penting jagalah niat kita..terpulang kepada anda untuk menilai dan memilih..WA

Tapi bukan saya kata kita tak perlu belajar ilmu yang macam-macam  tu,sebagai wanita especially akhawat,penting untuk kita tahu make-up,Cuma beza kita dengan orang lain ialah di mana dan pada siapa kita berhias.Saya syorkan untuk akhawat belajar sedikit sebanyak tentang ilmu ini.Frankly speaking, seronok juga belajar perkara2 macam ni..Mungkin berguna di masa akan datang..saya rasa antum faham maksud saya..

Dan saya rasa cukup setakat ini perkongsian saya. Dah panjang sangat celoteh ni, rasa macam dah jadi mak andam pulak..hehe..

Semoga penulisan kali ini menjadi pemberat mizan hasanat saya kelak dan memberikan manfaat pada semua akhawat especially dan semua muslimah di luar sana.Semoga Allah mengampunkan saya jika ada salah dan silap dan semoga Allah sentiasa meluruskan niat saya dalam setiap perkongsian..

Saya akhiri dengan sebuah kata-kata:

“The image you project reflects your personality,your values,your capabilities and your level of professionalism-your PERSONAL BRAND”

Wallahu’alam bissawab..

Bingkisan “Parenting Gaya Al-Fateh”

Bismillah..

Dalam post sebelum ini saya ada kata nak kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat dari seminar mendidik anak gaya Al-fateh,maka post saya kali ini ialah untuk menunaikan janji tersebut..:)

Tapi sebelum ke topic tu saya nak kongsikan perkara lain dulu..^_^

Inspirasi

Sebelum pulang ke Malaysia saya sempat menziarahi rumah akhawat IM yang saya kenali bernama Ummu Yumna di Heliopolis (Masr Al-jadid) , seorang full timer IM,isteri seorang engineer Khaled Ad-demery, ibu kepada 4orang cahayamata bernama Yumna, Hamzah,Abu Bakr dan Sarah. Dalam ziarah tersebut saya memohon nasihat sebelum keberangkatan saya pulang ke tanah air.Banyak juga yang saya tanyakan, dan antaranya ialah : Ummu Yumna saya kagum sangat melihat cara kamu mendidik anak2 kamu, sangat lembut dan anak2 kamu juga baik2 semuanya.Bagaimana cara kamu mendidik anak2 kamu ya?.. Selepas tu Ummu Yumna pun menjawab; “ Ketika saya hampir berkahwin saya banyak membaca buku-buku berkaitan perkahwinan dan ketika saya mengandungkan Yumna(anak pertamanya) saya banyak membaca buku dan menghadiri daurah(kursus) berkaitan parenting/tarbiyah anak-anak, dan kamu jangan putus asa, bila kamu baca buku & dengar daurah, bukan kamu akan dapat semua, kerana  ia perlu kepada latihan dan praktis, dari situ kamu akan bertambah ilmu sikit demi sedikit.” Saya terkesima dan kagum dengan jawapannya.

Memang saya mengakui Ummu Yumna punya gaya tersendiri dalam mendidik anak-anak, pada hujung minggu dia akn memanggil seorang guru untuk datang ke rumah untuk tasmik hafazan anak-anaknya.Mereka saya lihat aktif, pandai bersosial, tertib,dan kelihatan punya keyakinan diri(self esteem) yang baik. Jika cuti sekolah anak2nya akan dihantar ke kem-kem yang bermanfaat,ada sekali  beliau bercerita dlm  salah satu kem tersebut anak bongsunya belajar memasak, tolong orang-orang susah dsb. Bayangkan anak2 lelaki yang berumur sekolah rendah dah lebih 5 kali mendaki gunung Sinai sbb mereka suka mendaki gunung katanya, dan seingat saya antara sebab beliau pindah ke Heliopolis(sblm ni duduk di area madinat nasr) adalah sbb dekat dengan kelab Heliopolis. Di kelab tersebut, anak-anaknya akan bersukan & beraktiviti selepas sekolah dan anaknya boleh berjalan kaki sendiri ke tempat tersebut. Apa yang boleh saya katakan dia mendidik anak dari segenap segi: rohani, akademik, jasmani dan sosial..Saya rasa di sinilah antara titik tolak bagaimana tercetus idea untuk menambah ilmu sedikit sebanyak tentang parenting. Tapi saya rasa inipun antara minat saya, saya pun pelik dengan diri sendiri, dalam banyak-banyak benda kenapa saya suka dgn perkara-perkara  berkaitan kanak2, keibubapaan.Tak tahu berapa lama minat ni akan bertahan tapi selagi mana ada saya akan cuba memanfaatkan minat tersebut..:)

Image

Saya & ummu Yumna di konsert Palestin anjuran ISMA-Mesir di Kaherah November tahun lalu.

Selepas saya sampai Malaysia saya pun google tentang kursus parenting, dan kemudian saya terjumpa dengan kursus parenting gaya Al-fateh dan mendaftarkan dan di sinilah permulaan langkah saya untuk melahirkan seorang Muhammad Al-fateh..Besar cita-cita tu.Hehe..;)

Panjang pulak intro, saja nak berkongsi perkara yang menjadi inspirasi saya dan saya rasa ada mesej penting yang disampaikan oleh Ummu Yumna tersebut sebab saya pernah terdengar kata-kata yang menyebut “ tanpa ilmu kita tidak dapat membesarkan anak-anak”. Ramai di kalangan kita merasakan skill keibubapaan ini akan datang by nature setelah kita menjadi ibu bapa tapi itu sebenarnya tidak tepat.Stephen R.Covey ada menyebut dalam bukunya “Men from Mars, Women From Venus & Children from Heaven” cara mendidik anak zaman dulu dan sekarang berbeza, dan ia memerlukan kita belajar dan mempunyai ilmu tentangnya, jika tidak kita akan mengulangi cara kita atau ibu bapa kita dididik kerana itu sahaja yang kita tahu dan pernah lalui. Albert Einstein pernah berkata: “Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results”. Mana mungkin mengimpikan anak menjadi seorang yang hebat tapi menggunakan cara yang sama sahaja. Bukan maksudnya cara lama tu outdated dan tak boleh pakai langsung tetapi kita kena mempelbagai & meng’explore’ cara-cara baru..:) Saya pun takdela pandai sangat, takde anak pun lagi..hehe..tapi macam tu lah lebih kurang..

Back to the discussion!

Dalam seminar tersebut Ust Muhammad Syaari membentang  hasil kajiannya tentang Muhammad Al-Fateh..

Anak merupakan aset penting dan kita tidak boleh mengharapkan seorang anak untuk menjadi seorang  yang hebat secara spontan, tetapi ia memerlukan perancangan sejak dari dalam perut lagi..Ada pelbagai tips yang dikongsikan oleh ust, tapi saya tak mampu nak ceritakan semuanya kerana terlampau panjang dan sejarah keperibadian Muhammad Alfateh adalah sangat HEBAT!!!

5 persoalan yang ditanyakan oleh ust kepada audien yang merupakan teras kejayaan Al-fateh:

Wawasan

ImageSejauh mana serius mendidik anak2 sejak dari rumah? Kerana umur 0-6 tahun merupakan waktu paling kritikal dalam proses pembelajaran anak2 terutamanya 2 tahun pertama. Sejauh mana kita mengajar mereka mewarna, bercakap, melukis, membaca. Tapi apa yang paling penting yang menarik hati saya ialah bagaimana ibu Muhammad AlFateh bernama Humahaton menanamkan wawasan kepada anaknya sejak dari kecil. Inilah yang dikatakan “creating a mental image” dalam diri anak2. Saya juga  pernah terbaca dalam  buku “Bring Out The Genius In Your Child” di bawah tajuk: ‘How Children’s learn’ menyatakan beberapa cara kanak-kanak belajar dan salah satunya ‘the creation of mental images’ di mana apabila kanak-kanak menggunakan pancaindera seperti melihat,mendengar, menyentuh mereka akan merekodkannya dan ia menjadi satu gambaran dalam minda. Baru saya faham kenapa salah satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak ialah dengan menggunakan ‘falshcard’.

Jadi apa sebenarnya yang telah dilakukan oleh Huma Haton ini?? Alkisahnya, ketika Al-fateh masih lagi bayi, setiap pagi ibunya akan membawa  beliau ke tebing laut menghadap ke arah Kota Konstantinopel dan akan membacakan hadis Nabi SAW:

لَتُفتحنّ القَسطنطِنيَّة فَلَنِعمَ الأَمِيرُ أَمِيرٌها و لَنِعمَ الجَيشٌ ذلِكَ الجَيشُ

“Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera … ” (Hadis riwayat Imam Ahmad)

Kemudian Huma haton berkata kepada Muhammad Al-Fateh: Kamulah wahai Muhammad yang akan membuka kota ini sepertimana yang disabdakan oleh Nabi SAW.Perkara yang sama ini dilakukan dan diulang setiap pagi oleh ibunya. Huma Haton juga memainkan peranan mendekatkan Al-Fateh dengan buku-buku dan tokoh-tokoh pahlawan. Dengan inilah ibunya telah berjaya mental image yang baik kepada anaknya, yang tanpa disangka, beliau benar-benar menjadi Raja yang membuka Kota kebal tersebut..

Murobbi

Kemudian kita ke persoalan yang ke-2: Sejauh mana anak2 kita ada seorang syeikh/murabbi yang akan mendidik sikap, attitude dan syakhsiahnya?? Dalam sejarah Alfateh murabbinya memainkan peranan penting dalam kejayaan beliau.Hakikatnya, Alfateh bukanlah pilihan pertama Sultan Murad (ayahnya)sebagai pewaris.Pilihan sultan Murad adalah 2 abangnya bernama Ahmad dan Alaudin,tetapi Allah mentaqdirkan mereka berdua meninggal dunia, maka sultan Murad tiada pilihan dan dia perlu mendidik anaknya yang paling nakal supaya layak untuk mewarisi takhtanya. Diceritakan ada 30-40 guru dipanggil untuk mengajar Fateh tapi semua gagal, maka Sultan Murad mencari lagi sehingga bertemu syeikh yang hebat bernama Mullah Gurani dan baginda memberikan beliau rotan utk digunakan jika perlu. Dari situlah bermula pendidikan Al-fateh pembuka Kota  Konstantinopel, seorang yang nakal dan degil tetapi keras kemahuannya. Di sini menunjukkan betapa penting wujudnya seorang murabbi dalam mendidik anak-anak. Jika tiada murabbi maka ibubapalah yang seharusnya menjadi syeikh kepada anak-anak tersebut.

Seimbang

Persoalan ketiga yang ditanya oleh ust ialah: Sejauh mana anak2 dididik dengan kurikulum yang seimbang? Jika kita kembali kepada sejarah  zaman dahulu iaitu Umayyah, Abbasiyah dan Uthmaniyah, sistem pendidikn pada ketika itu dimulakan dengan Quran & spiritual sciences yang lain seperti hadis, syariah dan akhlak kemudian barulah mereka diajar intellectual sciences seperti matematik, sains dan macam-macam ilmu yang lain. Selain itu kurikulum yang ditekankan perlulah seimbang antara otak kiri dan otak kanan. Latihlah anak kita untuk berpidato dan jinakkan anak-anak  dengan sastera kerana sastera melatih kanak-kanak untuk mengungkapkan emosi dengan bahasa yang baik. Pemuda yang bernama Muhammad Alfateh ini merupakan seorang pemidato & penyair yang hebat dan beliau telah menulis 66 sajak.

Image

Outdoor Activities

Persoalan keempat pula ialah: Sejauh mana anak-anak melibatkan diri dalam outdoor activity & ilmu pertahanan diri. Satu hakikat yang perlu diketahui ialah kanak-kanak belajar dengan bermain. Selain itu ust juga berkata benarkan anak-anak untuk buat kesalahan dan belajar dari kesalahan sendiri. Sultan Murad sangat mementingkan pendidikan ketenteraan  Al-Fateh. Baginda mengajar Fateh menunggang kuda, memanah & berpedang. Sultan juga selalu mangajak Fateh untuk ikut serta baginda dalam setiap peperangan baginda dan telah menurunkan kesemua ilmu peperangan kepada beliau. Maka dedahkan kanak-kanak dengan aktiviti2 luar seperti perkhemahan, seni pertahanan diri, kepimpinan organisasi dll. Selain itu bawalah anak-anak dalam aktiviti-aktiviti kita supaya mereka dapat belajar dan melihat sendiri contoh dari kita.

Suasana

Persoalan yang terakhir ialah suasana/ biah. Fateh dilahirkan dalam suasana ilmu dan beliau dibesarkan dengan aspirasi jihad & perjuangan yang diwarisi dari ayah & datuknya dan beliau sentiasa melihat ayahnya sibuk di medan jihad.Maka peranan kita ialah membina atau menyediakan suasana yang baik untuk anak-anak.Pilih sekolah yang baik, join NAZIM supaya bersahabat dengan sahabat yang baik dsb. Dan tidak lupa juga berdakwahlah dalam masyarakat supaya akhirnya kita dapat membina biah yang sempurna secara keseluruhannya..

ImageKesimpulan

Itulah sedikit sebanyak yang saya dapat dari seminar tersebut dan saya nak nukilkan dengan kata2 ust Syaari:

Didiklah anakmu..

Dengan mempunyai WAWASAN maka kamulah Huma Haton ketika itu

Dengan menunjukkan TELADAN maka kamulah Sultan Murad ketika itu

Dengan ilmu SIKAP & HORMAT maka kamulah Mullah Gurani  ketika itu

Dengan ilmu SAINS maka kamulah Zaganosh Basya ketika itu

Dengan ilmu SPIRITUAL maka kamulah Syeikh Aq Syamsuddin ketika itu..

Akhir kata, saya harap post ini memberikan manfaat kepada pembaca dan saya berdoa agar Allah menjadikan amal  ini sebagai pemberat mizan hasanat saya di akhirat kelak..Amin..

*Dalam seminar tersebut saya berjumpa dengan beberapa akhawat Shah Alam, termasuk  ex-mesir kak Fizah Nasir(Ummu Khaled) yang membawa anak ke-2nya yang bernama Muhammad Al-Fateh..:)

Musim Dalam Hati Ada “Taman Bunga”

Image

Bismillah wal hamdulillah..

Banyak kali rasa nak update blog,tapi tak berjaya, update FB je banyak..hehe..

Makanya nak berkongsi di blog apa yang saya kongsi dengan ukhti2 saya di facebook..kira copy paste lah ni..it’s better than nothing..sebab dah berazam pada diri untuk konsisten dlam penulisan maka kene cubalah sebaik mungkin..Cuma kadang2 rasa FB macam lebih bebas untuk menulis n berkarya kadang2..ye ke camtu..hehe

Buat Ukhti yang dekat di hati..♥ Nik Nabilah Nek Rakami & Maisarah Rahman yang bakal mendirikan rumahtangga..
Mesti ukhti berdua dah banyak prepare & membaca tapi saja nak bkongsi dengan antunna..

http://hisham79.blogspot.com/2011/12/rumahtangga-dakwah-kita.html

Bagi akhawat yg masih tak tahu projek rumah & tangga antum bila boleh start, boleh je nak baca artikel ni…sangat bermanfaat..

Lagi satu ustazah saleha punya..
Di musim dalam kenduri kendara ni..suka juga nak kongsi dengan akhwat kata2 kak susi (akwt Msia) yg menarik bagi ana..waktu tu dia bagi link satu artikel ni kat grup akhwat isma mesir..

dari kak susi:
artikel yg sgt indah, pd musim walimah & musim ‘byk hati ada taman bunga’ ;)) hee. dgn iringan doa, agar diberkati setiap yg diusahakan, dan sgl yg berlaku pd fasa apapun antunna berada, menjadi sesuatu yg mendktkn diri antunna kpd Tuhan, amin ♥ buat yg sdg merancang dan diuji dgn penantian, pasakkan keyakinan, percgn Tuhan pasti terbaik, penuh hikmah sehingga ke minit dan saat takdir jodoh itu akhirnya direzekikan sbgi kenyataan. anggaplah sbgi latihan, utk bljr sabar dan sabar lg, sblm menempuh alam baitmuslim yg menagih kesabaran bak lautan tak bertepi :)) uhibbukunna fillah ♥

 
Semoga berjaya membina bait muslim ber”AGENDA”..itu MISI kita..Yalla!!