Arkib

Berhias gaya muslimah

Image

Bismillahirrahmanirrahim..

Kerana dirimu begitu berharga

“Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan.” (Hadisriwayat Muslim dan At-Tirmidzi).

Kecantikan dan wanita tidak dapat dipisahkan bagaikan isi dengan kuku.

Cuba bayangkan air teh tanpa gula, pasti rasanya tawar kan?..itulah ibaratnya kecantikan bagi seorang muslimah,bagaikan gula yang memaniskan teh dan bagaikan seri yang mengindahkan rupa..

Apabila kita menyebut tentang kecantikan janganlah kita letakkan piawaian seperti model-model iklan tu..hakikatnya berapa peratus sahaja perempuan yang dianugerahan kecantikan sehebat mereka, yang lain semua adalah wanita average macam kita-kita ni kan.Mungkin terdetik dalam hati “Aku tak cantik pun..biasa2 aje”, tapi itu bukan pokok pangkalnya sebab “ Everyone is beautiful in their own ways”. Betul tak?? Yang penting kita jaga atau tidak kecantikan yang  telah Allah beri pada kita dan kita ada usaha atau tidak untuk menghias diri agar tampil kemas, sopan dan cantik.

Kali ini saya nak berkongsi ilmu yang saya dapat dari sebuah bengkel yang telah saya hadiri berkaitan dengan personal image transformation, ataupun orang sebut ‘grooming class’la lebih kurang..tapi yang saya hadir ini syariah compliant  ye! Sesuai untuk  para muslimah..inshaAllah..

Image

Saya dan Pn Raihan yang merupakan trainer dalam workshop tersebut

Fokus seminar tersebut lebih kepada bagaimana untuk kita tampil matang & professional dalam kerjaya yang  kita ceburi.Rata-rata yang pergi ke workshop tersebut merupakan bakal doctor, pelajar master, guru, perkerja professional dan juga student undergraduate..Dari perak 4 orang akhawat yang pergi termasuk saya..;) Pelbagai ilmu yang saya dapat dari workshop tersebut, antaranya ialah:

  1. Gaya personality diri
  2. Pemilihan pakaian mengikut ketinggian,bentuk badan dan warna kulit.
  3. Pemilihan tudung mengikut bentuk muka
  4. Penjagaan kulit wajah & asas make-up

Tapi apa yang saya nak focus pada post kali ini ialah berkaitan penjagaan kulit wajah (skin care)& asas make-up..

Routine Skin Care

Setiap wanita mesti mempunyai rutin basic skin care, sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan petang/malam). Memang bunyinya macam leceh tapi kalau kita dah biasakan diri lama-lama okla kan. Lagipun menjaga kecantikan pun salah satu manifestasi syukur kita kepada Allah atas nikmat yang diberiNya. Trainer tu ada kata juga  keadaan kulit kita sekarang ialah hasil penjagaan kita 5 tahun lepas..jadi kalo kulit muka kita macam x sihat, pucat ,nampak tua dari umur sebenar  ialah kerana kita tak jaga betul2 waktu dulu..

Memetik satu kata-kata “There is no such thing as an UGLY woman, just a LAZY one”. Jadi marilah kita bersama-sama memotivasikan diri untuk menjaga kulit kitaJ

Jadi apakah routine skincare yang perlu kita buat?? Ada harian dan mingguan..kita pergi satu per satu..

Harian(Siang)

  1. Cuci muka/ Facial wash
  2. Toner: Toner ni penyegar untuk kulit muka, dia juga berfungsi untuk buang lebihan make-up atau habuk/kotoran di muka. Ada sesetgh kulit yang bila pakai toner lagi banyak jerawat (esp yg oily skin) jadi mereka ni x perlu pakai toner pun xpe..
  3. Eyecare: banyak sangat krim untuk mata yang ada jual di kedai sekarang. Anti-puffiness, anti dark circle..pilihla mana nak
  4. Serum: kalau umur dah >25tahun tu disarankan pakai serum.  Serum berguna untuk memperbaiki struktur kulit. Ia bertindak untuk melawan tanda-tanda penuaan seperti tompok-tompok hitam, kulit kusam, tona warna tak sekata, kedutan dan garis-garis halus yang terdapat pada kulit wajah. Ia juga membantu mencegah jerawat dan mencerahkan serta memberi kesegaran dan keanjalan pada kulit.
  5. Mosturizer: Yang ini sangat penting dan asas, sebelum bedak atau compact powder perlu sapukan pelembab dulu..bagi kulit yang oily mungkin boleh cari oil control moisturizer atau pakai serum sahaja.
  6. Sunblock: pilihlah yang SPF25-30..tapi yang ni biasanya skrg dah included dalam moisturizer @ compact powder yang kita pakai..jadi kalau dah termasuk xperlu UV block ni pun xpe..kenapa ia penting?? Bukan sahaja kerana nak elak kulit bertambah gelap ye tetapi juga untuk mengelak kanser kulit kesan dari sinaran UV yang berlebihan. Selain itu, UV akan mempercepatkan proses penuaan kulit, jadi boleh menyebabkan kita nampak lebih tua dari usia sebenar kita..orang katala..WA
Image

Contoh skincare product di pasaran Malaysia

Harian (petang@malam)

  1. Cleanser: untuk membuang makeup yang dipakai walaupun sekadar compact powder juga membuang kotoran/habuk yang melekat di muka, kerana inilah yang menyebabkan timbulnya jerawat apabila ia terkumpul. Trainer tu cakap tak cukup sekadar guna pencuci muka, sebaiknya kita bersihkan dahulu muka kita baru cuci..
  2. Facial wash: seperti biasa
  3. Toner: seperti biasa
  4. Eye care
  5. Night cream: Apakah kepentingan krim malam. Pada waktu  malam, regeneration process untuk kulit berlaku 3 kali lebih pantas dari siang. Jadi bila apply krim malam ini, dia akan membantu membaiki dan merawat kulit kita pada waktu malam

Rutin Mingguan

  1. Scrub: ini untuk membuang tisu-tisu mati di wajah
  2. Mask: melembap, memberikan nutrisi pada kulit serta menganjalkannya..

*tapi sekarang banyak je jual mask yang 2in1, function sebagai scrub & mask yang melembap, jadi bagi wanita yang bekerjaya, tidak perlu buang masa, just tempek sekali sahaja..:)

Begitulah routine skincare seorang muslimah.sekadar pengamalan saya beberapa minggu, Nampak perbezaan berbanding dahulu..Akhawat cubala, mesti  ada perbezaan insyaAllah..Cuma perlu bersemangat untuk terus konsisten, tambah2 bila dah sibuk bekerja..

Make-up

Dan seterusnya saya nak berkongsi 3 langkah make-up ringkas bagi muslimah..tak sampai 5minit pun boleh siap..

Sebelum tu seperti biasa kita cuci muka kita, pakai toner dan sebagainya

  1. Apply serum, moisturizer + sun block(optional, kalau dah ada SPF kat dalam moisturizer tidak perlu lagi)
  2. Apply powder samada compact powder ataupun loose powder(ni bukan bedak baby tau). Terpulang kalau ada yang nak pakai baby powder, tapi pendapat saya jika dah bekerjaya takpe jela kan nak bercompact powder sebab dia ikut warna kulit sikit berbanding bedak baby yang berwarna putih dan dia buat kita nampak lebih berketrampilan, sekadar pandangan..Di sini nak bagi tips sedikit dalam memilih compact powder, kita perlu pilih yang sesuai dengan warna kulit kita, supaya takdela nampak pelik kan, muka putih sangat tapi tangan gelap pulak kan atau pun sebaliknya..Jadi macam mana nak pilih? Ambil bedak tu try letak/sapu di tulang rahang kita, tengok serasi atau tidak..
  3. Lastly oleskan di bibir lip balm atau lip gloss, supaya ia tidak nampak pucat lesi.

Tambahan: kalau nak tambah eyeliner/celak terpulang kepada diri masing-masing

Image

Loose powder, orang kata sesuai untuk kulit berminyak..WA

Dalam class tu, dia ajar macam-macam lagi, foundation, concealer,cara apply blusher, eye shadow, mascara,lipstick dsb..Cuma saya rasa  itu tak perlu, biar kita kekal sebagai ukti muslimah yang sopan dan bersederhana..Kita make-up bukan untuk menarik perhatian manusia tetapi supaya kita tampil kemas , sopan dan bertenaga bila berhadapan dengan masyarakat yang juga merupakan mad’u kita, takdela nampak pucat macam mayat berjalan je kan.Bagi saya ketrampilan diri akan menambah self confidence bagi seseorang dan mempamerkan satu self-image yang positif pada orang di sekeliling kita.Kita pun tak nak la orang kata pakai tudung labuh tapi nampak comot je kan..(muhasabah untuk diri sendiri juga) kerana kita adalah qudwah kepada masyarakat.Tapi lain orang lain pandangan mungkin sesetengah lebih cenderung untuk memilih pendapat yang lebih tegas, tapi saya selesa dengan pendapat yang mengharuskan tetapi tidak boleh berlebihan.Yang paling penting jagalah niat kita..terpulang kepada anda untuk menilai dan memilih..WA

Tapi bukan saya kata kita tak perlu belajar ilmu yang macam-macam  tu,sebagai wanita especially akhawat,penting untuk kita tahu make-up,Cuma beza kita dengan orang lain ialah di mana dan pada siapa kita berhias.Saya syorkan untuk akhawat belajar sedikit sebanyak tentang ilmu ini.Frankly speaking, seronok juga belajar perkara2 macam ni..Mungkin berguna di masa akan datang..saya rasa antum faham maksud saya..

Dan saya rasa cukup setakat ini perkongsian saya. Dah panjang sangat celoteh ni, rasa macam dah jadi mak andam pulak..hehe..

Semoga penulisan kali ini menjadi pemberat mizan hasanat saya kelak dan memberikan manfaat pada semua akhawat especially dan semua muslimah di luar sana.Semoga Allah mengampunkan saya jika ada salah dan silap dan semoga Allah sentiasa meluruskan niat saya dalam setiap perkongsian..

Saya akhiri dengan sebuah kata-kata:

“The image you project reflects your personality,your values,your capabilities and your level of professionalism-your PERSONAL BRAND”

Wallahu’alam bissawab..

Hari Ilmuwan Islam (HILWAN)

Jemput semua warga Alex (akhawat sahaja) untuk ke Hari Ilmuwan Islam…

Pendaftaran awal boleh dibuat kepada:

Medik- Ayesha Kamaruddin : 014-6586687

Dirasat- Nur Nadia Abd Rahim : 014-7669614

*Tapi kalo daftar hari berlangsungnya program pun boleh….dialu-alukan..

Yuran yg dikenakan hanya LE2.oo dengan pulangan yg I.A bermanfaat dunia & akhirat…

Jgn lepaskan peluang ni!!

“Menyelusuri Sejarah Lalu,Membina Tamadun Baru”

ROADSHOW AMAN PALESTIN 2009

Jangan lepaskan peluang ini….!!!

Mari sama-sama tingkatkan keprihatinan terhadap isu UMAT…

Mari hulurkan bantuan kepada saudara kita di SANA…..

Jangan lupa!!! bertempat di Asrama MARA… SABTU,21 November, pukul 7.oo mlm…….